Sebahagian besar kandungan kitab ini dipetik daripada kitab Mathla’ Al-Badrain wa Majma’ Al-Bahrain (), iaitu sebuah karya al-‘Allamah Syaikh Muhammad bin Ismail Daud Al-Fathani (). Walau bagaimana pun terdapat sedikit sebanyak tambahan sebagai penjelasan supaya mudah difahami oleh para pelajar dan juga orang awam.
Kitab Mathla’ An-Najmain ini telah diterbitkan dalam dua jilid dengan edisi Rumi dan Jawi. Berikut disebutkan secara ringkas isi kandungan kedua-dua jilid tersebut;
Mathla’ An-Najmain (1) – Membicarakan Tentang Bersuci, Solat, Orang Musafir dan Yang Keuzuran. Kitab ini mengandungi;
Bab bersuci (14 fasal) : Antaranya: *Cara bersuci.*Penggunaan bejana emas dan perak.*Hukum berwuduk. *Hukum istinja. *Adab melakukan qada hajat.*Yang membatalkan wuduk. *Wajib mandi dan fardu mandi.*Menyapu khof (moza). *Hukum tayamum. *Najis dan cara menghilangkannya.*Hukum haid, nifas dan istihadah. *Orang yang tiada dua pencuci (
فاقد الطَّهورَين).Bab solat jamak dan qasar (4 fasal) : Hukum solat jamak dan qasar.*Solat jamak ketika safar dan ketika hujan .*Jamak Asar bersama Jumaat. *Jamak takdim ketika hujan.
Bab Solat Ketakutan.
Bab Penggunaan Alkohol (2 fasal) : Penggunaan wangian yang bercampur alkohol. *Beberapa fatwa para ulama dahulu dan kini.
Bab Puasa - antara yang disentuh ialah syarat-syarat sah puasa, yang membatalkan puasa, orang yang harus berbuka, kifarat puasa dan fidyah. Pada iktikaf disentuh rukun-rukun dan syarat-syarat sah iktikaf.
Bab Zakat --antara yang disentuh ialah ; orang yang wajib mengeluarkan zakat, jenis-jenis harta yang diwajibkan zakat, nisab zakat, zakat fitrah dan orang yang berhak menerima zakat.
Bab Haji dan Umrah - Antara yang disentuh ialah syarat-syarat wajib haji, miqat haji dan umrah, rukun-rukun haji dan umrah, syarat-syarat tawaf dan sai’i, wajib-wajib haji dan umrah, ihram haji dan umrah, tawaf wida’, dam (fidyah) dan sekatan.
Bab Korban - disentuh tentang syarat-syarat sah korban, binatang yang patut dibuat korban dan hukum daging korban.
Semoga bermanfaat.
No comments:
Post a Comment