Wednesday, September 27, 2017

SYARH AL-SHUDUR (شرح الصدور)


Kitab Syarh al-Shudur (شرح الصدور) atau judul lengkapnya Syarh al-Shudur bi Syarh Hal al-Mawta wa al-Qubur ( شرح الصدور بشرح حال الموتى و القبور ) adalah sebuah karya al-Imam al-Hafiz Jalaluddin Abdul Rahman al-Suyuthi al-Syafi’i (849-911H).

Dalam buku ini, Imam Jalaluddin al-Sayuti mengajak pembaca menziarahi alam barzakh – sebuah alam penantian yang penuh misteri pasca-kematian yang diyakini akan menentukan nasib setiap manusia dalam menuju terminal akhir kehidupan akhiratnya: syurga atau neraka. Isi kandungan buku ini berbicara tentang seluruh realiti yang mungkin ditemui di alam barzakh. 

Di dalamnya dihuraikan pelbagai hal: masalah kematian, keutamaan dan metodenya, sifat malaikat maut dan bala tenteranya, perkara yang dapat memalingkan manusia menjelang sakaratulmaut, keadaan roh setelah meninggalkan jasad, keadaan di alam kubur, fitnah, seksaan dan sebagainya. Semua itu disajikan dalam pembahasan yang cukup menarik dan sarat dengan muatan sufistik. Oleh itu, buku ini sangat penting di baca sebagai bahan kontemplasi bagi siapa sahaja yang ingin mengharungi kehidupan ini dengan lebih bermakna.


Terjemahan kitab Syarh al-Shudur ( شرح الصدور);

Sekadar perkongsian maklumat, terdapat sebuah buku terjemahan kitab Syarh al-Shudur dalam bahasa Melayu yang telah diterbitkan oleh Inteam Publishing dengan judul “Ziarah Ke Alam Barzakh”

Kitab Syarh al-Shudur dalam edisi Arabnya boleh dibaca secara online di SINI. Bagi memuat turun kitab ini dalam bentuk file PDF, sila tekan pautan شرح الصدور atau di pautan  شرح الصدور. Boleh juga dimuat turun di SINI.


Semoga bermanfaat.

No comments:

Post a Comment

Taqrib al-Tahzib fi Asma’ al-Rijal

Kitab Taqrib al-Tahzib fi Asma’ al-Rijal ( في أسماء الرجال التهذيب  تقريب  ) merupakan karya dalam bidang ilmu hadis yang yang khusus ...